Rohlíky s otrubami recept


Rohlíky s otrubami recept.

Rohlíky s otrubami jsou chutnou a zdravou variantou klasických pečiva, které si můžete připravit doma. Jsou bohaté na vlákninu a látky prospěšné pro trávení. Zde je podrobný návod, jak na to.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 100 g otrub
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 400 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje

Recept:

1. V misce smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku a otruby.
2. Přidejte sůl, sušené droždí a cukr a dobře promíchejte.
3. Do směsi postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pak přidejte olej a znovu dobře promíchejte.
4. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku a hněťte asi 10 minut, dokud nebude pružné.
5. Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud svůj objem nezdvojnásobí.
6. Po vykynutí těsto rozdělte na 12 stejných částí. Každou část zformujte do tvaru rohlíku.
7. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
8. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout.
9. Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
10. Po upečení nechte rohlíky chladnout na mřížce.

Tipy:

- Pro křupavější kůrku můžete před pečením rohlíky potřít vajcem rozšlehaným s trochou vody.
- Experimentujte s přidáním různých typů semínek (například slunečnicových, dýňových) do těsta pro další chuť a texturu.
- Ujistěte se, že prostředí pro kynutí těsta je dostatečně teplé, ale ne příliš horké, aby droždí správně pracovalo.
- Jestliže máte raději měkčí kůrku, po upečení rohlíky zabalte do čisté utěrky, dokud nevychladnou.

S těmito kroky a tipy si můžete vychutnat domácí rohlíky s otrubami, které jsou nejen chutné, ale i prospěšné pro vaše zdraví.