Rohlíky na ráno z domácí pekárny recept


Rohlíky na ráno z domácí pekárny recept.

Rohlíky na ráno z domácí pekárny jsou skvělým způsobem, jak začít den svěžím a chutným domácím pečivem. Zde je jednoduchý recept, který můžete vyzkoušet.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje (např. slunečnicového)
- 1 vejce na potření
- sezamová nebo máková semínka na posypání (volitelné)

Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl, cukr a sušené droždí.
2. Přidejte vlažnou vodu a olej. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody; pokud je příliš lepivé, přidejte mouku.
3. Vypracujte těsto na hladký, pružný kus a nechte ho v míse, přikryté čistým utěrkem, kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8-10 stejně velkých kusů.
5. Každý kus těsta vyválejte a tvarujte do podoby rohlíku. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem.
6. Nechte rohlíky ještě asi 15 minut kynout na plechu.
7. Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
8. Před pečením rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými nebo mákovými semínky.
9. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud nejsou rohlíky zlatavé a křupavé.
10. Po upečení nechte rohlíky chvíli vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Pro ještě vůni a chuť můžete do těsta přidat lžíci kmínu nebo sušený česnek.
- Experimentujte s tvarováním rohlíků, můžete je dělat delší, kratší, silnější nebo tenčí podle svého přání.
- Pro extra křupavou kůrku můžete do trouby na dno položit nádobu s vodou, která během pečení vytvoří páru.

S tímto receptem si můžete užívat čerstvé rohlíky každé ráno. Dobrou chuť!