Rohlíky částečně celozrnné recept.
Pro přípravu částečně celozrnných rohlíků budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g celozrnné mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček suchého droždí (7 g)
- 1 a 1/4 šálku vlažné vody
- 2 lžíce oleje (ideálně olivového)
- 1 vejce na potření
- mák nebo sezamové semínko na posypání
Recept:
1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, sůl a cukr. Přidejte suché droždí a dobře promíchejte.
2. Přilijte vlažnou vodu a olej. Začněte hnětením těsta, nejdříve ve míse, až se ingredience spojí, pak přendejte těsto na pomoučený pracovní povrch a hněťte dalších 10 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné.
3. Těsto dejte zpět do mísy, kterou lehce potřete olejem, přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučený pracovní povrch a rozdělte na 12 stejných částí. Z každé části vyválejte dlouhý váleček a tvarujte rohlíky.
5. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
6. Předehřejte troubu na 200 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte dle chuti mákem nebo sezamovým semínkem.
7. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tipy:
- Pro ještě aromatickější rohlíky můžete do těsta přidat lžičku sušeného tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud máte rádi křupavější kůrku, vložte do trouby na dno malý pekáček s vodou, který vytvoří ve troubě páru.
- Čerstvost rohlíků prodloužíte, když je po upečení a vychladnutí uložíte do papírového sáčku místo do plastového.