Rizoto ze školní jídelny recept.
**Ingredience:**
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g rýže arborio
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 200 g mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
**Recept:**
1. Na středním ohni rozehřejte ve velkém hrnci olivový olej. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
2. Přidejte rýži arborio a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, aby se rýže obalila tukem a začala být průsvitná.
3. Začněte postupně přilévat zeleninový vývar, vždy přilijte asi jednu naběračku a míchejte, dokud rýže vývar neabsorbuje. Pak přidejte další naběračku vývaru. Celý proces přidávání vývaru a míchání trvá přibližně 18-20 minut.
4. Když je rýže téměř hotová (měla by být měkká, ale stále trochu al dente), přidejte mraženou zeleninu. Promíchejte a vařte dalších pár minut, dokud zelenina nezměkne.
5. Odstavte z ohně. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne krémová konzistence. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
**Tipy:**
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete před přidáním rýže do cibulové směsi přidat trochu bílého vína a nechat alkohol vyvařit.
- Experimentujte se zeleninou podle sezóny nebo předností – v létě skvěle funguje například cuketa nebo cherry rajčata.
- Máte-li rádi maso, můžete přidat kuřecí prsa nebo pancettu, kterou osmahněte před přidáním cibule.
- Nezapomeňte rýži pravidelně míchat, aby se nelepila na dno hrnce a krásně uvařila do krémové konzistence.
- Rizoto je nejlepší podávat okamžitě po uvaření, dokud je krémové a vláčné.