Řízky s vejci recept


Řízky s vejci recept.

Řízky s vejci jsou jednoduché na přípravu a výborné na chuť. Tento recept je klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Pojďme se podívat na to, jak na to.

Ingredience:
- 4 vepřové nebo kuřecí řízky
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- sůl
- pepř
- olej pro smažení

Recept:
1. Nejdříve řízky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Poté je na prkénku rozklepeme paličkou na maso, aby byly tenčí a křehčí.
2. Na obou stranách řízky osolíme a opepříme dle chuti.
3. Připravíme si tři talíře - do prvního dáme mouku, do druhého rozšlehaná vejce a do třetího strouhanku.
4. Každý řízek nejprve obalíme v mouce, poté ponoříme do rozšlehaných vajec a nakonec obalíme ve strouhance. Důkladně, aby byl obal rovnoměrný.
5. V hlubší pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje. Řízky smažíme po obou stranách dozlatova. Smažení na jedné straně trvá přibližně 3-4 minuty, ale záleží na tloušťce řízků.
6. Hotové řízky přenášíme na papírové utěrky, aby se odsálo přebytečné tuk.

Tipy:
- Pokud chcete, aby byl obal řízků ještě křupavější a zajímavější, můžete do strouhanky přidat trochu nastrouhaného parmazánu nebo bylinky, jako je oregano či bazalka.
- Pozor na teplotu oleje, neměla by být příliš vysoká, aby se řízky nespálily z venku a zůstaly syrové uvnitř.
- K řízkům skvěle pasuje bramborový salát, ale hodí se i vařené brambory nebo lehký zeleninový salát.
- Aby se předešlo zbytečnému plýtvání, zbylé rozšlehané vejce a směs mouky a strouhanky můžete použít pro přípravu smažených kuliček, do kterých přidáte trochu sýra nebo uvařenou zeleninu.

Tento tradiční recept na řízky s vejci je nejen snadný, ale i rychlý na přípravu. Je ideální pro víkendový oběd v kruhu rodiny nebo jako pohostinný pokrm pro přátele.