Rigatoni s chřestem recept


Rigatoni s chřestem recept.

Ingredience:
200 g rigatoni
1 svazek chřestu
2 stroužky česneku
50 ml smetany na vaření
50 g tvrdého sýra (např. parmezán)
Olivový olej
Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Recept:
1. Uvařte rigatoni dle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Po uvaření je scedíte, ale zachovejte asi 100 ml vody, ve které se těstoviny vařily.
2. Mezitím očistěte chřest. Odstraňte jeho dřevnaté konce a natrhejte nebo nakrájejte stonky na menší kousky.
3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte do zlatova, aby nezhořkl.
4. Přidejte připravený chřest a restujte několik minut, dokud nezměkne, ale stále si zachová trochu křupavosti.
5. Přilijte smetanu, přidejte sůl a pepř dle chuti a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody, ve které se vařily těstoviny, aby se omáčka lehce zředila.
6. Přidejte uvařené rigatoni do pánve s chřestem a omáčkou. Dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
7. Před podáváním posypte nastrouhaným tvrdým sýrem a podávejte ihned.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat trochu citronové kůry nebo šťávy.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky trochu chilli vloček.
- Rigatoni můžete nahradit jiným typem těstovin, například penne nebo fusilli.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že použitý sýr neobsahuje živočišnou syřidlovou směs.