Ředkvičák recept


Ředkvičák recept.

Ředkvičák je tradiční česká polévka, která je ideální pro jarní a letní období, kdy jsou ředkvičky nejčerstvější. Tento recept je jednoduchý a rychlý, což z něj dělá skvělou volbu pro lehký oběd nebo předkrm.

Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora
- 1 l zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 dl smetany na vaření
- Čerstvá pažitka na ozdobu

Recept
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kostky.
2. V hrnci rozehřejte máslo a na něm začněte restovat cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a restujte další 1-2 minuty.
3. Přidejte nakrájené ředkvičky (nechejte si několik plátků pro pozdější ozdobení) a brambory. Promíchejte a za stálého míchání restujte ještě asi 5 minut.
4. Poté přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 20-25 minut, dokud brambory nebudou měkké.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Přidejte smetanu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
7. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvou pažitkou a pár plátky ředkviček.

Tipy
- Pro vegan variantu můžete máslo nahradit olivovým olejem a smetanu rostlinnou smetanou.
- Polévku můžete ozvláštnit přidáním kysané smetany nebo jogurtu při podávání.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, můžete přidat do polévky trochu červené papriky nebo kajenského pepře.
- Tato polévka je výborná i studená, což je skvělé v horkých letních dnech.

Ředkvičák je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu, a přinést tak na stůl chutnou a zdravou volbu. Doufám, že si tento recept užijete!