Řecký tvarohový koláč recept


Řecký tvarohový koláč recept.

Ingredience pro řecký tvarohový koláč:

- 500 g tvarohu
- 200 ml smetany na šlehání
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
- 1 citron (kůra)
- špetka soli

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Rozdrtěte sušenky na drobné kousky. Můžete použít kuchyňský robot nebo sušenky zabalit do čisté utěrky a rozdrtit válečkem.
3. Rozpusťte máslo a smíchejte ho s rozdrcenými sušenkami. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno formy na pečení (ideálně s odnímatelnými boky) a utlačte na pevný základ.
4. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, vejce, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Směs míchejte do hladka.
5. Nalijte směs na připravený základ ze sušenek.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut, nebo dokud koláč není pevný a zlatavý.
7. Nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu, poté jej uložte do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc, aby se dobře stuhl.

Tipy:

- Pro extra citronovou chuť přidejte do těsta i čerstvě vymačkanou šťávu z citronu.
- Koláč můžete ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou nebo polevou z tmavé čokolády pro pestřejší vzhled a chuť.
- Pokud máte rádi křupavější základ, před nalitím tvarohové směsi můžete sušenkový základ předpečít v troubě asi 5-10 minut.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do tvarohové směsi přidat kousky čokolády nebo ořechy.
- Ujistěte se, že používáte plnotučný tvaroh pro nejlepší texturu a chuť koláče.