Recept na vánočku recept.
Recept na vánočku je klasika, která nesmí chybět na žádném českém vánočním stole. Pro přípravu vánočky budete potřebovat následující ingredience:
mouka pšeničná hladká 500 g, mléko 250 ml, máslo 100 g, cukr krupice 80 g, droždí čerstvé 30 g, žloutky 2 ks, citron 1 ks, rum 2 lžíce, hrozinky 50 g, mandle 50 g, vanilkový cukr 1 balíček, sůl špetka
Postup přípravy vánočky:
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Droždí rozdrobíte do malé misky, přidáte lžíci cukru, lžíci mouky a trochu teplého mléka. Směs promícháte a necháte na teplém místě asi 10 minut vzejít. V míse smícháte mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr a špetku soli. Přidáte rozpuštěné máslo, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rum a nakonec kvásek. Přilijete zbytek vlažného mléka a hnětete hladké, nelepivé těsto. Těsto by mělo být pořádně propracované, asi 10 minut. Poté těsto přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte, přidejte hrozinky a nasekané mandle a rozdělte na tři stejné části. Z každé části vyválete dlouhý válec a zapleťte je do copu. Vánočku položíte na plech vyložený pečicím papírem, necháte ještě asi 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky nebo cukrem. Pečete ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 35 minut, dokud není zlatavá. Pečení můžete kontrolovat pomocí špejle, která by měla být po zapíchnutí do vánočky suchá.
Tipy pro dokonalou vánočku:
Ujistěte se, že všechny ingredience jsou v pokojové teplotě, než začnete s přípravou těsta. Mléko by mělo být vlažné, nikoli horké, aby nepoškodilo droždí. Přidání rumu není povinné, ale dodá vánočce krásnou chuť a aroma. Nezapomeňte vánočku během pečení kontrolovat, každá trouba peče trochu jinak. Po upečení nechte vánočku na plechu chladnout pár minut, pak ji přesuňte na mřížku, aby se rovnoměrně ochladila. Vychladlou vánočku můžete potřít máslem a zabalit do fólie, to pomůže udržet ji déle čerstvou.