Rakouský bramborový salát recept


Rakouský bramborový salát je oblíbený doplněk k mnoha jídlům, zejména k vídeňskému řízku. Zde je recept na jeho přípravu.
Ingredience:

1 kg brambor vhodných na vaření v mundůrce
1 malá cibule, jemně nakrájená
250 ml vývaru (nejlépe zeleninového)
2 lžíce jablečného octa
1 lžička hořčice
4 lžíce rostlinného oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 lžička cukru
2-3 lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Po uvaření nechte brambory trochu vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky.
Mezitím si připravte zálivku. Ve velké míse smíchejte jablečný ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř. Postupně přilévejte olej a dobře promíchejte.
Cibuli nakrájejte na velmi jemno a přidejte do zálivky.
Brambory vložte do mísy a přilejte vývar. Nechte brambory nasáknout vývar alespoň na 10 minut.
Poté přidejte zálivku a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, ale brambory se nerozpadly.
Nakonec přidejte nasekaný kopr nebo petrželku a lehce promíchejte.

Tento salát je nejlepší podávat teplý nebo vlažný. Salát můžete podle chuti ještě dochutit octem nebo solí. Tento salát je ideální jako příloha k masům, zvláště pak k tradičním rakouským jídlům jako je schnitzel.
Tipy:

Pro intenzivnější chuť můžete do salátu přidat pár kapek nakládaných okurek nebo kapary.
Brambory je lepší krájet, když jsou ještě teplé, lépe pak absorbuje ostatní přísady.
Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte k zálivce trochu drceného česneku nebo červené papriky.