Rajské kapustové závitky recept


Rajské kapustové závitky recept
Rajské kapustové závitky jsou tradiční české jídlo, které spojuje chutě kysaného zelí, mletého masa a rajské omáčky. Tento recept je ideální na rodinný oběd nebo večeři.
Ingredience
Pro přípravu potřebujete hlávku kysaného zelí, asi 500 gramů mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs), cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, rajský protlak nebo kvalitní rajčatový protlak, trochu cukru a olej.
Postup
Začněte tím, že opatrně oddělíte listy zelí od hlávky. Pokud jsou listy příliš tuhé, můžete je na chvíli povařit ve vodě, aby změkly. Mezitím na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte rozdrcený česnek a krátce osmažte. Tuto směs přidejte k mletému masu. Do masa dále přidejte vejce, strouhanku, sůl, pepř a majoránku a dobře promíchejte.
Na každý list zelí položte dostatečné množství masové směsi a pečlivě zabalte do závitku. Závitky vkládejte do hlubšího pekáče. Když máte všechny závitky připravené, připravte rajskou omáčku. Na troše oleje zpěňte cibuli, přidejte rajčatový protlak a trochu vody. Osolte, opepřete, přidejte trochu cukru pro zkorigování kyselosti a vařte, dokud omáčka neprovaří.
Hotovou rajskou omáčkou zalijte závitky ve pekáči, přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Během pečení můžete zkontrolovat, zda závitky nevysychají, a případně přidat trochu vody nebo omáčky.
Tipy
Pro lepší chuť můžete do masové směsi přidat trochu nakrájené slaniny nebo klobásy. Rajskou omáčku lze ochutit také trochou bazalky nebo tymiánu. Podávejte s bramborovou kaší nebo jednoduše s chlebem.