Rajská s těstovinami recept.
Ingredience pro rajskou s těstovinami zahrnují:
- 400 g těstovin (například špagety nebo penne)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g rajčat (čerstvá rajčata nebo rajčata v plechovce)
- 1 lžíčka sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce cukru (volitelně, pro vyvážení kyselosti)
- 50 g tvrdého sýra na posypání (například parmazán)
Recept:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Po uvaření je sceďte a odložte stranou.
2. Mezitím na středně silném ohni rozehřejte olivový olej na pánvi. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
3. Přidejte rajčata nakrájená na kostičky (pokud používáte čerstvá rajčata, doporučuje se je nejdřív spařit a oloupat). Pokud používáte rajčata z plechovky, celou plechovku přidejte přímo do pánve.
4. Přidejte oregano, sůl, pepř a cukr podle chuti. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
5. Těstoviny přidejte do pánve s rajskou omáčkou a promíchejte, aby se těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou.
6. Podávejte ihned s nastrouhaným sýrem na vrchu.
Tipy:
- Pro bohatší chuť omáčky můžete přidat trochu červeného vína během vaření rajčat.
- K rajské omáčce se hodí i čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo petržel, které přidáte těsně před podáváním.
- Pro vegetariánskou variantu můžete přidat olivy nebo kapary pro zvýraznění chuti.
- Pro extra křupavou texturu můžete na vrch přidat opražené piniové oříšky nebo slunečnicová semínka.