Rajská s ovesnými vločkami recept


Rajská s ovesnými vločkami recept.

Rajská s ovesnými vločkami je netradiční a zdravou variantou klasické rajské polévky. Tato verze je bohatší na vlákninu a díky ovesným vločkám nabízí i zajímavou texturu a chuť.

Ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Recept:

1. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud není cibule sklovitá, poté přidejte česnek a mrkev. Restujte další 3 minuty.
2. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Vařte 1 minutu.
3. Do hrnce přidejte pasírovaná rajčata, zeleninový vývar, ovesné vločky, bazalku a oregano. Promíchejte a přiveďte k varu.
4. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud ovesné vločky nezměknou.
5. Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti. Podávejte teplou.

Tipy:

- Pokud preferujete hladší texturu polévky, před podáváním ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem do požadované konzistence.
- Pro bohatší chuť můžete do polévky přidat trochu sušeného tymiánu nebo majoránky.
- Tato polévka se skvěle hodí jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Podávejte s křupavým celozrnným chlebem nebo topinkami pro ideální kombinaci.
- Ovesné vločky dodávají polévce nejen texturu, ale i zasycující efekt, díky čemuž vám bude déle trvat, než dostanete hlad.
- Pokud máte v lednici zbytky zeleniny, nebojte se je přidat do polévky. Rajská s ovesnými vločkami je výborná pro využití zbytků a experimentování s chutěmi.