Rajská polévka se špeclemi recept.
Rajská polévka se špeclemi je tradiční české jídlo, které potěší svou lahodnou chutí a vůní. Příprava není náročná a s následujícím receptem si toto jídlo můžete připravit i vy doma.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- 800 g rajčat (mohou být čerstvá nebo z konzervy)
- 1 l zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého bazalky nebo 1 lžička sušené
- 150 g těstovin na špecle nebo jiné malé těstoviny podle vaší preference
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno je nakrájejte.
2. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte dalších pár vteřin.
3. Přisypejte mouku a mletou papriku, promíchejte a nechte karamelizovat asi minutu.
4. Přidejte rajčata. Pokud používáte čerstvá rajčata, je nejprve spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Promíchejte a chvíli dusíte.
5. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete, přidejte cukr a vařte na mírném ohni asi 20 minut.
6. Po uplynutí této doby polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
7. V jiném hrnci uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu.
8. Polévku před podáváním dochuťte bazalkou, přidejte uvařené těstoviny a dobře promíchejte.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky lžíci rajčatového protlaku.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasca.
- K polévce výborně chutná čerstvý bílý chléb nebo topinky.
- Rajskou polévku můžete podávat s nastrouhaným sýrem na vrcholu pro bohatší chuťový zážitek.
Tento jednoduchý recept na rajskou polévku se špeclemi je ideální volbou pro teplý oběd či večeři. Snadná příprava a skvělý chuťový výsledek zaručí, že si toto jídlo oblíbí celá rodina.