Rajská polévka s noky recept


Rajská polévka s noky recept.

Rajská polévka s noky je klasický český pokrm, který si můžete připravit k obědu nebo večeři. Tato polévka kombinuje sladkost rajčat s jemností domácích noky, což přináší útulnou a vydatnou chuť.

Ingredience
Pro polévku
Rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata
Cibule
Česnek
Zeleninový vývar
Cukr
Sůl
Černý pepř
Olej

Pro noky
Brambory
Hladká mouka
Sůl
Ve vejce

Recept
Nejdříve si připravte noky. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a ještě teplé je prolisujte. Přidejte mouku, sůl a vejce a vypracujte těsto, které necháte chvíli odpočinout. Z těsta poté formujte malé noky, které vařte v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte a nechte okapat.

Pro polévku na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a chvíli restujte. Přidejte rajčatový protlak a krátce osmahněte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 20 minut. Polévku dochuťte cukrem, solí a pepřem dle chuti.

Hotovou polévku podávejte s noky a můžete ozdobit čerstvými bylinkami.

Tipy
1. Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu sušeného bazalky nebo oregana.
2. Rajská polévka bude ještě lahodnější, pokud ji necháte před podáváním alespoň hodinu odstát, aby se propojily všechny chutě.
3. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do polévky přidat trochu chilli papričky.