Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami recept


Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami recept.

Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami je klasickým jídlem, které se hodí na rodinný oběd nebo večeři. Zde je seznam ingrediencí, postup přípravy a několik tipů, jak dosáhnout nejlepších výsledků.

Ingredience:
Mleté maso (hovězí nebo směs hovězího a vepřového) 500 g
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Rajčatový protlak 150 g
Celá rajčata v plechovce 400 g
Oregano 1 lžička
Bazalka 1 lžička
Sůl podle chuti
Černý pepř podle chuti
Olivový olej
Těstoviny (např. špagety) 400 g
Strouhanka 50 g
Mléko 50 ml
Vegetační bujon nebo vývar 400 ml
Parmezán na posypání

Recept:
1. Začneme přípravou masových kouliček. V misce smícháme mleté maso, jemně nakrájenou cibuli, strouhanku, kterou jsme předtím namočili v mléku, rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Důkladně promícháme a vytvoříme kouličky velikosti pingpongového míčku.
2. V hluboké pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a na něm zprudka opečeme kouličky ze všech stran, dokud nebudou zlatohnědé. Poté kouličky vyjmeme a odložíme.
3. V téže pánvi přidáme trochu oleje, pokud je potřeba, a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli až do změknutí. Přidáme rozmačkaný česnek a krátce osmahneme.
4. Přidáme rajčatový protlak a celá rajčata z plechovky, která rozmáčkneme. Přilijeme vegetační bujon nebo vývar, přidáme oregano a bazalku, sůl a pepř podle chuti a vaříme na mírném ohni 10 až 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
5. Zatímco se omáčka vaří, uvaříme těstoviny podle návodu na obalu.
6. Masové kouličky přidáme do omáčky a povaříme dalších 10 minut, aby se chutě dobře spojily.
7. Těstoviny scedíme a servírujeme s masovými kouličkami a rajskou omáčkou, posypané strouhaným parmezánem.

Tipy:
Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete do omáčky přidat trochu chilli papričky.
Pro ještě bohatší chuť můžete použít čerstvá rajčata, pokud jsou k dispozici.
Rajskou omáčku můžete připravit i den dopředu, čímž se chutě ještě více propojí a zesílí.
K masovým koulem můžete přidat i trochu nastrouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, což jim dodá zajímavou chuťovou nuanci.