Rajčatový krém z čerstvých rajčat recept


Rajčatový krém z čerstvých rajčat recept.

Ingredience:

500 g čerstvých rajčat
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany pro vaření
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Čerstvá bazalka pro ozdobu

Recept:

Rajčata nasekejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
V hlubokém hrnci ohřejte olivový olej a na mírném ohni osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvíli restujte, dokud nezačne vonět.
Přidejte nasekaná rajčata do hrnce, promíchejte a restujte několik minut.
Poté přilijte zeleninový vývar, osolte, opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut, dokud rajčata nezměknou.
Po uvaření rajčatovou směs rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
Přidejte smetanu, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte.
Nakonec krém ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť rajčat můžete rajčata před vařením na chvíli ponořit do horké vody a oloupat jejich kůži.
Přidat můžete také lžičku cukru, která zvýrazní přirozenou sladkost rajčat.
Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do krému chilli nebo trochu paprikového koření.
Krémovou polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo s čerstvým chlebem.
Ozdobit můžete také smetanou a čerstvými bylinkami, například bazalkou nebo oregánem.

Tento jednoduchý recept na rajčatový krém je perfektní způsob, jak využít sezónních čerstvých rajčat a připravit rychlý, zdravý a chutný oběd nebo večeři.