Rajčatový chléb recept
Rajčatový chléb je vynikající variací běžného domácího pečiva, které přináší do vaší kuchyně nádech středomoří. Jeho příprava není složitá a výsledkem je aromatický a šťavnatý chléb, který se skvěle hodí jako doplněk k polévkám, salátům nebo jen tak k sýru a vínu.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 1 balení sušeného droždí nebo 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 2 středně velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana nebo bazalky
- 1 lžička cukru
Recept:
1. V míse smíchejte mouku s droždím. Přidejte sůl a cukr a promíchejte.
2. Rajčata umyjte, nakrájejte na malé kousky a společně s oloupanými stroužky česneku je rozmixujte na hladkou kaši.
3. Kaši z rajčat a česneku přidejte do mísy s moukou. Přilijte vlažnou vodu a olivový olej.
4. Vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale snažte se přidávat minimálně, aby chléb zůstal šťavnatý.
5. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto mírně propracujte, formujte bochník a položte na pečicí papír na plech.
7. Povrch chleba můžete před pečením potřít olivovým olejem a posypat bylinkami.
8. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 30 minut nebo dozlatova.
Tipy:
- Chléb bude ještě chutnější, pokud do těsta přidáte nasekané černé olivy nebo kousky sušených rajčat.
- Rajčatový chléb chutná nejlépe čerstvý, ale dobře se hodí i na druhý den, kdy ho můžete lehce opečít na pánvi nebo v toasteru.
- Pro intenzivnější chuť můžete použít místo vody rajčatový džus.
Tento chléb je skvělým doplňkem k letním grilovačkám nebo jako součást antipasti. Užijte si jeho bohatou chuť a aroma!