Rajčatová s kroupami recept.
Rajčatová polévka s kroupami je klasická a výživná jídlo, které se hodí jak na oběd, tak na večeři. K přípravě této polévky budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
- 200 g perlových kroup (můžete použít i ječné kroupy)
- 400 g plechovka nasekaných rajčat
- 1 l zeleninového bujonu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu
Recept
1. Na středně velkém ohni zahřejte olivový olej v hrnci. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek, mrkev nakrájenou na kostičky a tymián nebo oregano. Restujte dalších 5 minut.
2. Do hrnce přidejte perlové kroupy, nasekaná rajčata a zeleninový bujon. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 30 minut nebo dokud kroupy nezměknou. Občas promíchejte.
3. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového bujonu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do polévky kousek parmezánu nebo lžíci pesto.
- Pokud chcete, můžete kroupy před vařením namočit přes noc, aby se zkrátila doba vaření a kroupy byly měkčí.
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do polévky přidat další zeleninu, jako jsou cukety, červená paprika nebo špenát.
- Tato polévka se dobře uchovává v lednici a často chutná ještě lépe druhý den, když se chutě prolnou.