Rajčatová s kokosovým mlékem recept


Rajčatová s kokosovým mlékem recept.

Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 400 g konzervovaných rajčat
- 400 ml kokosového mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Rýže nebo chléb na podávání

Recept:
1. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji, dokud nezezlátne. Poté přidejte česnek a smažte další 1-2 minuty.
2. Přidejte mletý koriandr, kmín a kurkumu. Promíchejte koření s cibulí a česnekem a nechte směs krátce osmažit, aby se uvolnily aromata.
3. Do pánve přidejte konzervovaná rajčata včetně šťávy. Promíchejte a nechte rajčata chvíli povařit, aby se rozpadla a vytvořila omáčku.
4. Přilijte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 10 minut. Občas promíchejte.
5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým koriandrem, případně s rýží nebo chlebem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť nechte směs rajčat a koření vařit déle, dokud se nezačne lehce redukovat a nezintenzivní se chuť.
- Pokud preferujete hustší konzistenci polévky, můžete přidat méně kokosového mléka nebo směs zahustit lžící kukuřičného škrobu rozpuštěného v troše vody.
- Přidáním červené čili papričky nebo trochy čili prášku můžete polévce dodat pikantnost.
- Tato rajčatová polévka s kokosovým mlékem je výborná i při podávání s naan chlebem nebo jiným druhem pečiva, které může sloužit k ponoření do polévky.