Rajčatová polévka s paprikami recept.
Rajčatová polévka s paprikami je lahodná a výživná polévka, která se hodí jak na lehký oběd, tak na večeři. Zde je podrobný recept a několik tipů, jak připravit tuto skvělou polévku.
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat, nakrájených na čtvrtky
- 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka nebo oregano pro ozdobu
- Kousek čerstvého bílého chleba nebo bagety k podávání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte nakrájená rajčata a papriky. Zakápněte je olivovým olejem a osolte. Pečte zhruba 25 minut, dokud zelenina nezačne na okrajích lehce hnědnout.
2. Mezitím na středně velké pánvi na olivovém oleji zpěňte cibuli, dokud nezměkne, poté přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnily jeho aroma.
3. Pečenou zeleninu spolu s uvolněnými šťávami přidejte do pánve s cibulí a česnekem. Přilijte zeleninový vývar a nechte všechno společně přejít varem. Následně snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit dalších 20 minut.
4. Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
5. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvou bazalkou nebo oreganem a s kousky čerstvého chleba nebo bagety.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete rajčata a papriky před pečením posypat sušeným oreganem nebo bazalkou.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte do polévky trochu červené papričky chili nebo kapku tabaska omáčky.
- Rajčatovou polévku s paprikami můžete servírovat také studenou, což je v horkých letních dnech velmi osvěžující variantou.
- Pro krémovější verzi můžete do hotové polévky vmíchat lžíci smetany nebo zakysané smetany.
Tato polévka je nejen chutná, ale i plná vitamínů a minerálů, které jsou dobré pro vaše zdraví. Užijte si její přípravu i degustaci!