Rajčatová pizza recept.
Rajčatová pizza je klasickým a oblíbeným jídlem, které si můžete připravit doma. Postupujte podle následujícího návodu a získáte chutnou pizzu s bohatou rajčatovou chutí.
Ingredience:
- 250 g pšeničné mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 250 g mozzarelly
- čerstvé bazalkové listy
- olivový olej na pokapání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a zpracujte v hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Rajčatový protlak smíchejte s prolisovaným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Pokud máte rádi pikantnější omáčku, můžete přidat špetku chilli.
3. Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na kruh o tloušťce cca 5 mm. Přeneste na pečicí papír nebo do formy na pizzu.
4. Rozetřete rajčatovou omáčku na těsto, nechte okraje volné. Na omáčku rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly.
5. Předehřejte troubu na 220 °C a pečte pizzu 10-15 minut, dokud není okraj křupavý a sýr zlatavý.
6. Po upečení ozdobte čerstvými bazalkovými listy a pokapejte olivovým olejem. Podávejte ihned.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť doporučujeme na pizzu přidat několik oliv nebo kousky sušených rajčat.
- Pokud máte raději tenčí kůrku, rozválejte těsto ještě tenčí a pečte o něco kratší dobu.
- Pro extra křupavost můžete těsto před přidáním omáčky a sýra předpéct asi 5 minut, a poté přidat ostatní ingredience a dokončit pečení.
- Experimentujte s bylinkami v rajčatové omáčce, třeba bazalkou nebo tymiánem, pro různé chuťové variace.