Quinoa s čočkou a kozím sýrem recept.
Ingredience:
- 1 šálek quinoy
- 1 šálek červené čočky
- 200 g kozího sýra
- 1 malá červená cibule
- 1 střední mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, koriandr)
Recept:
1. Quinou důkladně propláchněte pod tekoucí vodou v sítku a nechte ji okapat.
2. V hrnci přiveďte k varu dvojnásobek množství vody než je množství quinoy. Přidejte propláchnutou quinou, snižte plamen a nechte ji vařit pod pokličkou asi 15 minut, dokud neabsorbuje všechen vývar. Poté odstavte z ohně a nechte quinou pod pokličkou ještě 5 minut odpočinout.
3. Mezitím v jiném hrnci vařte čočku dle návodu na obalu, obvykle asi 15-20 minut. Uvařenou čočku scedíte.
4. Na pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na tenké plátky. Restujte, dokud zelenina nezměkne, zhruba 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 2 minuty.
5. V míse smíchejte uvařenou quinou, čočku a restovanou zeleninu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Před podáváním směs posypte nadrobno nakrájeným kozím sýrem a čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro více chutí můžete přidat do směsi trochu citronové šťávy nebo balsamikový ocet.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do zeleniny trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Tento pokrm můžete podávat jako teplý hlavní chod nebo jako studený salát.
- Experimentujte s různými druhy čočky nebo sýrů, aby jste našli svou oblíbenou kombinaci chutí.