Půlroční koláčky recept


Půlroční koláčky recept.

Ingredience na těsto:
- 500g hladké mouky
- 250g másla
- 70g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli

Ingredience na náplň:
- 150g ořechů (vlašské nebo lískové, dle chuti)
- 150g marmelády (rybízová, švestková nebo jiná dle chuti)
- 100g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička skořice

Příprava těsta:
1. Máslu necháme změknout při pokojové teplotě a pak jej smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do hladka.
2. Postupně přidáváme žloutky a dobře mícháme.
3. Nakonec přisypeme mouku a zpracujeme těsto, které pak necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.

Příprava náplně:
1. Ořechy nasekáme na menší kousky a promícháme s moučkovým cukrem a skořicí.
2. Bílek ušleháme do pevné pěny a opatrně vmícháme do ořechové směsi.

Postup:
1. Z chlazeného těsta postupně odebíráme kousky, z kterých tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
2. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dlaní nebo dnem skleničky je lehce sploštíme.
3. Do středu každého koláčku děláme důlek, do kterého následně dáváme lžičkou trochu náplně.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud koláčky nezískají zlatavou barvu.

Tipy:
- Na zdobení můžete použít moučkový cukr, který koláčky jemně posypete po upečení a zchladnutí.
- Místo ořechů můžete do náplně přidat i sušené ovoce, které dodá koláčkům zajímavou chuť.
- Pokud máte rádi kořeněnější verzi, do náplně můžete přidat i trochu hřebíčku nebo muškátového oříšku.