Pudinkový koláč recept


Pudinkový koláč recept.

Pro přípravu pudinkového koláče potřebujete následující ingredience:

Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli

Pro pudink:
- 500 ml mléka
- 2 balení vanilkového pudinkového prášku
- 4 lžíce cukru
- 1 balení vanilkového cukru

Pro ozdobu:
- ovocné kompoty nebo čerstvé ovoce dle chuti
- kousky čokolády nebo čokoládové hoblinky

Postup přípravy:

1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr moučka, špetku soli, vejce a nakonec přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše rychle zpracujte v hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.

2. Mezitím si připravte pudink. Do hrnce nalijte mléko (nechajte si trochu stranou, abyste rozmíchali pudinkový prášek), přidejte cukr a vanilkový cukr a přiveďte k varu. Zbylé mléko rozmíchejte s pudinkovým práškem a přilévejte do vroucího mléka, pořádně míchejte, dokud směs nezhoustne. Potom odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

3. Vyválejte těsto na pomoučněném vále a vložte do vymazané a moukou vysypané formy. Těsto propíchejte vidličkou, aby při pečení nevznikly bubliny.

4. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto předpečte asi 10 minut, aby bylo mírně zpevněné. Poté na něj nalijte připravený pudink a pečte dalších 20 – 25 minut, dokud není koláč zlatavý.

5. Nechte koláč vychladnout a poté ozdobte dle chuti ovocem a čokoládou.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat citronovou kůru nebo kapku vanilkového extraktu.
- Pokud máte rádi krémovější koláče, přidejte do pudinku trochu másla nebo smetany, a to ihned po jeho uvaření.
- Pudinkový koláč je výborný jak v teplém, tak v chladném stavu. Vychlazený pudinkový koláč je pevnější a snadněji se krájí.
- Experimentujte s ovocnými vrstvami mezi těsto a pudink, například tenká vrstva meruněk nebo jahod dodá koláči zvláštní chuť.