Pudinkovo-jablečné řezy recept
Ingredience:
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
cukr moučka 80 g
vejce 1 ks
prášek do pečiva 1 lžička
jablka 4 ks
cukr krupice 3 lžíce
skořice mletá 1 lžička
pudinkový prášek vanilkový 1 balení
mléko 500 ml
cukr moučka na posypání
Recept:
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, cukr moučka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které pak dáme do lednice odpočinout na 30 minut. Mezitím si omyjeme a oloupeme jablka, která nakrájíme na tenké plátky. Jablka smícháme se skořicí a cukrem krupice. V hrnci připravíme pudink podle návodu na obalu, ale použijeme pouze 500 ml mléka pro hustší konzistenci. Těsto vyjmeme z lednice a dvě třetiny rozválíme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rovnoměrně rozložíme jablka a přelijeme je vanilkovým pudinkem. Zbytek těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jím vrch koláče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut nebo dozlatova. Po upečení necháme řez chvíli vychladnout a před podáváním posypeme cukrem moučka.
Tipy:
Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do jablíček rozinky nebo ořechy. Pokud máte rádi křupavější povrch, můžete nastrouhané těsto před pečením posypat ještě trochou cukru krupice. Tento dezert je výborný teplý i studený, skvěle se hodí k odpolední kávě nebo čaji.