Pudinkové kostky recept.
Ingredience:
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- 500 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 200 g máslových sušenek
- 100 g tmavé čokolády
- 50 g másla
- 2 lžíce mléka (pro čokoládovou polevu)
Recept:
1. Nejprve si připravíme pudink. Ve středně velkém hrnci smícháme pudinkový prášek s cukrem a postupně přiléváme mléko, aby se nám prášek rovnoměrně rozpustil a nevytvořily se hrudky. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dle návodu na obalu, obvykle 1-2 minuty, dokud směs nezhoustne. Poté odstavíme pudink z plotny a necháme chvilku vychladnout.
2. Během chlazení pudinku si připravíme formu, kterou vyložíme pečicím papírem pro snadnější vyjmutí kostek. Na dno formy rozložíme rovnoměrně vrstvu máslových sušenek.
3. Na vrstvu sušenek nalijeme ještě teplý pudink a rozetřeme ho do rovnoměrné vrstvy. Pokud máte rádi silnější vrstvu pudinku, můžete udělat větší množství pudinku nebo použít menší formu.
4. Čokoládu spolu s máslem a lžícemi mléka rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě při nízkém výkonu. Důležité je čokoládu rozpouštět pomalu a opatrně, aby se nespálila. Rozpuštěnou čokoládovou směs rovnoměrně rozetřeme na vrstvu pudinku.
5. Celou formu dáme do lednice nechat ztuhnout, nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin, dokud pudink nezpevní a čokoládová poleva neztuhne.
6. Po ztuhnutí vyjmeme pudinkové kostky z formy, odstraníme pečicí papír a na prkénku ostrým nožem krájíme na jednotlivé kostky.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete mezi vrstvu sušenek a pudinku přidat vrstvu nasekaných ořechů nebo mandlí.
- Pokud máte rádi ovocný nádech, můžete na vrstvu sušenek rozložit plátky banánu nebo jahod před nalitím pudinku.
- Pro lehkou variaci můžete použít různé chutě pudinku, například čokoládový nebo karamelový, a experimentovat s různými druhy sušenek.
- Kostky lze skladovat v lednici v uzavřené nádobě a jsou výborným doplňkem k odpolední kávě nebo čaji.