Pšenično-žitný celozrnný bochník recept.
Ingredience pro pšenično-žitný celozrnný bochník zahrnují celozrnnou pšeničnou mouku, celozrnnou žitnou mouku, vodu, sůl a droždí nebo kvásek.
Recept začíná tím, že se smíchají suché ingredience. Do velké mísy nasypete celozrnnou pšeničnou mouku a celozrnnou žitnou mouku. Přidáte sůl a promícháte. V jiné misce připravíte droždí podle návodu na balení, nebo pokud používáte kvásek, tak ho rozmícháte s částí vody. Tuto směs pak přilijete k suchým ingrediencím.
Začnete zpracovávat těsto, postupně přiléváte zbytek vody a mícháte, až je těsto hladké a pružné. Těsto pak necháte v míse, přikryté čistou utěrkou, kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto opatrně vyklopíte na pomoučený pracovní povrch a jemně ho tvarujete do bochníku. Bochník pak přenesete na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané a pomoučené pekáčku. Povrch chleba můžete naříznout ostrým nožem, což pomůže chlebu lépe se během pečení rozpínat.
Chleba pečete v předehřáté troubě na 220 stupňů Celsia asi 30 až 40 minut. Po upečení chleb vyndáte z trouby a necháte na mřížce vychladnout.
Tipy pro úspěch:
1. Mějte na paměti, že každá mouka může absorbovat trochu jiné množství vody, takže množství vody může být potřeba upravit.
2. Pro intenzivnější chuť a lepší texturu těsta nechte těsto před pečením delší dobu kynout, klidně i přes noc v chladničce.
3. Při pečení můžete do trouby vložit nádobu s vodou, která vytvoří páru a pomůže k dosažení křupavější kůrky na chlebu.
4. Chleba můžete ochutit přidáním semínek, jako jsou slunečnicová semínka nebo lněné semínka, které vmícháte do těsta před kynutím.
Takto připravený chleb je výborný samotný nebo jako doplněk k jídlu. Má bohatou chuť a výživovou hodnotu díky použití celozrnných mouk.