Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč recept.
Ingredience:
- 500 g švestek
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 dl rumu
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Recept:
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr, vejce, máslo a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladničce. Mezitím si připravíme švestky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Rozpůlené švestky namočíme do rumu a necháme asi 30 minut macerovat. Po odpočinku těsto vyválíme na pomoučeném válu a vložíme do koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozložíme namočené švestky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete švestky namočit už den předem.
- Pokud máte rádi křupavější povrch koláče, posypte švestky před pečením hrubozrnným cukrem.
- Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.