Provensálský bezlepkový chléb recept


Provensálský bezlepkový chléb recept.

- Ingredience
- 350 g bezlepkové mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžíce provensálského koření
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce lněných semínek

- Recept
1. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte směs asi 10 minut odpočinout, dokud nezačne pěnit.
2. V jiné, větší misce smíchejte bezlepkovou mouku, provensálské koření, lněná semínka a sůl.
3. Přidejte droždí, olivový olej a rozmačkaný česnek. Vše důkladně promíchejte.
4. Vypracujte těsto, mělo by být měkké, ale ne příliš lepivé. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pokud je naopak příliš mokré, přisypte mouku.
5. Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a několik minut je hněťte.
6. Formujte těsto do tvaru bochníku a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
7. Nechte těsto na teplém místě kynout asi 30 minut.
8. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
9. Pečte chléb 30-35 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
10. Než chléb nakrájíte, nechte ho úplně vychladnout na mřížce.

- Tipy
- Pokud máte rádi další bylinky, můžete do těsta přidat i rozmarýn nebo tymián pro intenzivnější chuť.
- Pro křupavější kůrku můžete chléb během pečení potřít olivovým olejem nebo vodou.
- Ujistěte se, že vámi použitá bezlepková mouka je vhodná pro pečení chleba. Některé směsi mohou vyžadovat přidání xanthanové gumy nebo psyllia pro lepší strukturu chleba.
- Chléb uchovávejte v uzavřené nádobě, aby zůstal déle čerstvý.