Provensálské bagety recept


Provensálské bagety recept.

**Ingredience:**
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 10 g sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce provensálského koření
- 1 česnek, nasekaný
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř na posypání

**Recept:**
1. V míse promíchejte hladkou mouku, sůl a cukr. V malé misce smíchejte vlažnou vodu a sušené droždí a nechte asi 10 minut stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
2. K suchým ingrediencím přilijte droždí smíchané s vodou a přidejte olivový olej. Přimíchejte provensálské koření a nasekaný česnek. Těsto vypracujte na hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, je-li příliš lepivé, přidejte mouku.
3. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na 2 části. Každou část vyválejte do tvaru bagety a položte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Bagety nechte ještě asi 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C.
6. Povrch baget lehce nakrojte ostrým nožem, posypte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou bagety krásně zlatavé a křupavé.
8. Hotové bagety nechte chvilku vychladnout na mřížce.

**Tipy:**
- Pro extra křupavou kůrku můžete do trouby na dno položit malý pekáček s vodou, který vytvoří ve troubě páru.
- S provensálskými bylinkami můžete experimentovat podle vlastního gusta, přidat například trochu rozmarýnu nebo tymiánu.
- Bagety jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se hodí i k přípravě sendvičů nebo jako příloha k polévkám.