Proticholesterolová kvasnicová pomazánka recept


Proticholesterolová kvasnicová pomazánka recept.

Ingredience:
- 250 g kvasnic (nejlépe čerstvých)
- 1 lžička medu nebo jiného sladidla
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- špetka soli
- špetka černého pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
- bylinky dle chuti (např. petržel, pažitka nebo koriandr)

Recept:
1. Kvasnice rozdrobte do misky a smíchejte je s lžičkou medu nebo jiného sladidla a trochou teplé vody. Nechte 10 minut stát, aby směs začala pracovat.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. Na pánvi na olivovém oleji je zpěňte dozlatova.
3. Zpěněnou cibuli a česnek smíchejte s předem připravenou kvasnicovou směsí.
4. Přidejte mletou papriku, sůl, černý pepř a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
5. Na závěr přidejte nasekané bylinky a důkladně zamíchejte.
6. Pomazánku nechte v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě prolnuly.

Tipy:
- Tuto pomazánku můžete použít jako zdravou alternativu k tradičním pomazánkám na pečivo, úžasné je i jako dip pro zeleninové tyčinky.
- Pro extra proticholesterolový efekt doporučuji použít česnek, který má přirozené vlastnosti snižující cholesterol.
- Jestliže dáváte přednost hladší konzistenci, můžete směs po finálním promíchání rozmixovat ponorným mixérem.
- Experimentujte s bylinkami dle vaší chuti a dostupnosti – každá změna nabídne trochu jiný chuťový zážitek.
- Kvasnicovou pomazánku lze skvěle kombinovat s celozrnným pečivem pro maximální zdravotní přínos.