Prošívaná buchta recept


Prošívaná buchta recept.

Prošívaná buchta je tradiční sladký pečený pokrm, který má vrstvy těsta a ovocné nebo tvarohové náplně. Je to výborný dezert nebo svačina k čaji nebo kávě. Následují ingredience, recept a užitečné tipy pro přípravu této lahodné buchty.

**Ingredience:**

Těsto:
- 250g hladké mouky
- 125g másla
- 80g cukru
- 1 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka

Náplň:
- 500g tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 100g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Ovoce dle výběru (např. borůvky, jahody, meruňky)

**Recept:**

1. Připravte si těsto. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce, mléko a nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo. Zpracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka.
2. Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte a položte na dno vymazané a moukou vysypané formy.
3. Připravte náplň. V míse důkladně smíchejte tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob, dokud nezískáte hladkou směs.
4. Na rozválené těsto v formě rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň. Pokud používáte ovoce, rozmístěte ho na tvarohovou vrstvu.
5. Z druhé poloviny těsta vytvořte placky nebo proužky a pokryjte nimi vrstvu tvarohu a ovoce. Můžete tvořit mřížku nebo jiný vzor podle vlastní fantazie.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 35-45 minut, dokud nebude povrch zlatavě hnědý.
7. Nechte buchtu vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

**Tipy:**
- Pro ještě lahodnější chuť můžete do těsta nebo náplně přidat kůru z citronu nebo pomeranče.
- Při použití jahod nebo jiného velmi šťavnatého ovoce můžete na dno těsta přidat vrstvu drobenky, aby se absorbovala přebytečná šťáva.
- Prošívanou buchtu můžete podávat teplou nebo studenou, skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.