Proměnlivá bábovka recept.
Ingredience pro proměnlivou bábovku:
Mouka pšeničná hladká - 250 gramů
Cukr krupice - 200 gramů
Máslo - 125 gramů
Vejce - 3 ks
Kypřicí prášek do pečiva - 1 balíček
Mléko - 100 ml
Kakao - 2 lžíce
Vanilkový cukr - 1 balíček
Ořechy nebo čokoláda na posypání - dle chuti
Recept:
1. Máslo nejprve rozpusťte a nechte chvíli vychladnout. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr.
4. Do směsi s vejci postupně přilévejte rozpuštěné máslo, střídavě s mlékem a smíchejte.
5. Tuto tekutou směs pomalu přidávejte do mísy s moukou a míchejte do hladka.
6. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné části vmíchejte kakao.
7. Formu na bábovku vymažte máslem a posypte moukou.
8. Do formy střídavě vkládejte světlé a tmavé těsto, aby vznikl mramorový efekt.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Otestujte špejlí, zda je bábovka upečená.
10. Nechte bábovku chvíli vychladnout v formě a pak ji vyklopte na mřížku.
Tipy:
Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo lžíci rumu.
Abyste dosáhli krásného mramorování, těsto při vrstvení do formy nechte volně splývat, míchání těst bude efekt méně výrazný.
Pokud máte rádi ořechy, můžete těsto před pečením posypat nasekanými ořechy nebo ho dokonce vmíchat do těsta pro extra křupavost.
Experimentujte s různými přísadami, jako je instantní káva rozpuštěná ve vodě nebo čokoládové kousky vmíchané do těsta, pro různé variace této klasické bábovky.
Pokud chcete bábovku po upečení ještě více zvláčnit, můžete ji po vyklopení z formy potřít glazurou z citronové šťávy a moučkového cukru nebo polevou z tmavé čokolády.