Přírodní plátek se šunkou a žampiony recept.
Ingredience:
Plátky přírodního masa podle výběru (kuřecí, vepřové, hovězí), asi 4 kusy
Šunka, 100 g
Žampiony, 250 g
Olivový olej
Cibule, 1 ks
Česnek, 2 stroužky
Sůl a pepř podle chuti
Směs italských bylinek
Mouka, 2 lžíce
Mléko nebo smetana pro zjemnění, asi 100 ml
Strouhaný sýr pro posypání, volitelně
Recept:
1. Plátky masa naklepejte a osolte a opepřete podle chuti.
2. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Masa na něm z obou stran krátce opečte, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte trochu oleje a restujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
4. Přidejte nakrájené žampiony a šunku nakrájenou na tenké proužky. Restujte do změknutí žampionů.
5. Přisypejte mouku a promíchejte, aby se žampiony s cibulí a šunkou obalily. Postupně přilévejte mléko nebo smetanu, stále míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
6. Vraťte maso na pánev, přidejte italské bylinky, promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 10 minut. Občas promíchejte.
7. Podle chuti můžete maso posypat strouhaným sýrem a nechat rozpustit.
Tipy:
Pro intenzivnější chuť můžete použít sušené houby, které předem namočíte.
Pokud máte rádi pikantní, přidejte do omáčky trochu chilli papričky.
Servírovat můžete s rýží, těstovinami nebo pečenými bramborami.
Pro zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat lžíci dobrého bílého vína.
Pokud chcete recept udělat lehčí, použijte místo smetany nízkotučné mléko nebo rostlinnou smetanu.