Přílohové noky recept.
Přílohové noky jsou skvělým doplňkem k mnoha pokrmům. Jsou jednoduché na přípravu a můžete je servírovat jako doplněk k masu, omáčkám nebo jako samostatný chod. Zde je recept na přípravu těchto oblíbených noky.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl podle chuti
Recept:
1. Brambory nejprve dobře umyjeme a uvaříme ve slupce do měkka. Je důležité, aby byly brambory dobře uvařené, aby se nám noky pěkně zpracovaly.
2. Uvařené brambory necháme trochu vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmačkáme bramborovou mačkačkou. Měli bychom se snažit, aby byla bramborová směs co nejjemnější.
3. K rozmačkaným bramborám přidáme hladkou mouku, vejce a sůl. Všechny ingredience dobře promícháme, až vznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky, ale pozor, abychom jí nepřidali příliš, noky by pak byly tvrdé.
4. Z těsta tvarujeme dlouhé válečky, které nakrájíme na malé kousky. Tyto kousky můžeme ještě zlehka obalit v mouce, aby se nám při vaření neslepily.
5. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do ní opatrně vkládáme noky. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch. To obvykle trvá asi 3–5 minut.
6. Uvařené noky vyjmeme pomocí děrované naběračky a necháme okapat.
Tipy:
- Pro aromatické noky přidejte do těsta trochu nastrouhaného muškátového oříšku nebo jemně nasekanou petrželovou nať.
- Pokud máte rádi sýrové varianty, přidejte do těsta strouhaný sýr, který se dobře taví, například gouda nebo mozzarella.
- Noky můžete také servírovat s rozpuštěným máslem a posypat strouhaným sýrem nebo směsí drobně nasekaných bylinek.
- Pokud chcete noky připravit předem, můžete je po uvaření a okapání rychle osmahnout na pánvi na troše másla nebo oleje, dokud nezískají zlatavou krustu. Poté je můžete nechat vychladnout a uložit do lednice nebo mrazáku pro pozdější použití.