Pražský koláč s ovocem recept.
Pro přípravu Pražského koláče s ovocem budete potřebovat následující ingredience
Mouka pšeničná hladká 500 g
Droždí čerstvé 30 g
Mléko 250 ml
Cukr krupice 80 g
Máslo 80 g
Žloutky 2 ks
Sůl špetka
Vanilkový cukr 1 sáček
Ovoce například švestky, jablka nebo třešně 500 g
Tvaroh 250 g
Cukr moučka 50 g
Citronová kůra 1 čajová lžička
Postup přípravy
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Droždí rozdrobte do malé mísy, přidejte lžíci cukru a trochu mléka. Směs nechte asi 10 minut odstát, aby droždí začalo pracovat.
Mouku prosejte do větší mísy. Přidejte sůl, vanilkový cukr a zbytek cukru krupice.
V malém rendlíku rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tuto směs ohřejte jen tolik, aby byla vlažná.
Do mouky přidejte připravený kvásek, žloutky a vlažnou směs mléka s máslem.
Vše pečlivě zpracujte do hladkého těsta, které poté nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Ovoce omyjte, očistěte a podle potřeby nakrájejte. Smíchejte ho s tvarohem, cukrem moučka a citronovou kůrou.
Když těsto vykyne, rozválejte ho na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřete připravenou ovocnou směs.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35-45 minut, dokud není krásně zlatavý.
Tipy pro dokonalý Pražský koláč
Použijte sezónní ovoce pro nejlepší chuť; například na podzim jsou skvělé švestky nebo jablka.
Pro extra křupavý povrch můžete před pečením posypat těsto drobenkou z másla, mouky a cukru.
Pokud máte rádi výraznější citronovou chuť, přidejte do náplně více citronové kůry nebo šťávy.
Koláč můžete podávat teplý nebo studený, výborně chutná i s kuličkou vanilkové zmrzliny.