Pražský koláč s majolkou recept


Pražský koláč s majolkou recept.

Pražský koláč s majolkou je sladký dezert, který kombinuje klasické chutě s netradičním prvkem v podobě majolkového krému. Tento recept je inspirován tradičním Pražským dortem, ale přináší nový zážitek s využitím majolkového krému.

Ingredience:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa

Majolkový krém:
- 200 g majolky (majolkový krém je možné koupit v obchodě nebo připravit doma smícháním majonézy s vanilkovým cukrem a špetkou soli)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr

Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
- 2 lžíce mléka

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto připravte smícháním mouky, cukru, kakaa a prášku do pečiva. Přidejte vejce a změklé máslo a zpracujte v hladké těsto. Těsto vyválejte na pomoučněnou pracovní plochu a převeďte do dortové formy, kde tvoří základ koláče.
2. Pečte základ těsta asi 15 minut, než je pevný, ale stále vláčný.
3. Mezitím si připravte majolkový krém. Majolku smíchejte se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladkého krému.
4. Po upečení nechte těsto mírně vychladnout a poté rovnoměrně rozetřete majolkový krém.
5. Pro polevu rozpusťte čokoládu s máslem a mlékem ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a důkladně promíchejte. Hotovou polevu nalijte přes majolkový krém.
6. Nechte koláč vychladnout alespoň 2 hodiny v chladničce.

Tipy:
- Chcete-li zajistit, že majolkový krém bude skutečně hladký, je dobré použít elektrický šlehač.
- Pokud preferujete méně sladký dezert, můžete místo čokoládové polevy použít jen posyp z kakaového prášku.
- Pro osvěžující variantu můžete do krému přidat i trochu citronové kůry.

Tento koláč je ideální k podávání jako neobvyklý zákusek pro návštěvy nebo jako slavnostní dezert při různých příležitostech.