Pražská polévka recept


Pražská polévka recept.

Pražská polévka je tradiční česká polévka, která nabízí bohatou chuť a je ideální pro chladnější dny. Tato polévka je známá svou sytostí a kombinací masa, zeleniny a koření. Níže naleznete základní ingredience, recept a užitečné tipy pro přípravu této lahodné polévky.

Ingredience:
- 250 g hovězího masa (nejlépe z plece)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 1 bobkový list
- Několik kuliček celého pepře
- Sůl dle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g hrášku (může být i z mražení)
- 1 lžíce hladké mouky

Recept:
1. Maso nakrájejte na menší kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkve a petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo kostičky.
2. Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
3. Přidejte k masu a cibuli česnek, mrkev, petržel a krátce restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar, přidejte bobkový list, pepře a sůl. Polévku přiveďte k varu.
4. Snížte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 1 hodinu, dokud maso není měkké.
5. V malé misce smíchejte rajčatový protlak s moukou a trochou vody, aby vznikla hladká směs. Přidejte tuto směs do polévky, dobře promíchejte a vařte dalších 10 minut.
6. Nakonec přidejte hrášek a vařte ještě 5 minut, dokud není hrášek měkký.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat k masové směsi kousek uzeného masa nebo klobásy.
- Pražskou polévku můžete podávat s kousky chleba nebo s hranolky.
- Chcete-li polévku zahustit, můžete přidat více mouky nebo použít brambory nakrájené na malé kostičky, které se vaří přímo v polévce, dokud nejsou měkké.