Pravý segedínský guláš recept


Pravý segedínský guláš recept.

Pravý segedínský guláš je tradiční maďarský pokrm, který kombinuje vepřové maso, kysané zelí a krémovou omáčku založenou na smetaně a paprice. Tento pokrm je oblíbený nejen v Maďarsku, ale i v mnoha dalších středoevropských zemích. Zde je jednoduchý recept na přípravu pravého segedínského guláše.

Ingredience:

- 500 g vepřového masa (nejlépe plece)
- 500 g kysaného zelí
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- Voda nebo vývar podle potřeby

Recept:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Na hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova.

2. K cibuli přidejte nakrájené vepřové maso na kostky velikosti sousta. Orestujte, dokud maso nezíská zlatavou barvu.

3. K masu přidejte sladkou mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte malým množstvím vody nebo vývaru, aby paprika neshořela. Přidejte rozdrcený česnek.

4. Vše promíchejte, přikryjte a dusíte na mírném ohni asi hodinu, dokud maso není téměř měkké. Podle potřeby během vaření přilévejte vodu nebo vývar.

5. Přidejte kysané zelí a pokračujte v dušení dalších 30 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké a chutě propojené.

6. Ve vedlejší misce smíchejte smetanu a hladkou mouku dohladka. Tuto směs poté pomalu a za stálého míchání přilévejte do guláše, abyste vytvořili krémovou omáčku.

7. Nechte guláš ještě asi 5 minut provařit, aby se omáčka zhoustla. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.

8. Segedínský guláš podávejte teplý, ideálně s houskovými knedlíky nebo chlebem.

Tipy:

- Pro hlubší chuť můžete přidat do guláše lžičku kmínu nebo majoránky.
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu pálivé papriky nebo několik kapek tabaska.
- Segedínský guláš je ještě lepší druhý den, když se chutě dokonale propojí, takže jej klidně připravte dopředu.