Pórkové hovězí na žampionech recept


Pórkové hovězí na žampionech recept.

Ingredience:

- 500 g hovězího masa (nejlépe kližky nebo zadní)
- 2 středně velké pórky
- 250 g čerstvých žampionů
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce oleje (např. slunečnicový)
- 150 ml hovězího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička kukuřičného škrobu (pro zahuštění)
- 1 lžíce vody

Recept:

1. Hovězí maso si omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Pórky očistěte a nakrájejte na tenké kolečka. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.
2. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej. Přidejte cibuli a česnek, restujte asi 2 minuty, dokud cibule nezměkne. Přidejte maso a za stálého míchání ho restujte, dokud neztratí růžovou barvu.
3. K masu přidejte pórky a žampiony. Restujte společně asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
4. Přilijte sojovou omáčku a hovězí vývar. Osolte, opepřete dle chuti a promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 20 minut, dokud maso nezměkne.
5. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou a promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tuto směs přidejte do pánve a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
6. Podávejte teplé, ideálně s rýží nebo pečivem.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat lžíci worcesterské omáčky.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat trochu chilli nebo několik kapek tabasca.
- Toto jídlo je skvělé i jako příloha k těstovinám, v tom případě omítejte zahušťování.
- Místo hovězího masa můžete vyzkoušet i kuřecí prsa nebo tofu pro vegetariánskou variantu. Přizpůsobte dobu vaření podle vybraného typu masa nebo tofu.