Pórková polévka se žampiony recept


Pórková polévka se žampiony recept.

Pórková polévka se žampiony je klasické, zahřívající jídlo, které je ideální na chladné dny. Tento jednoduchý recept je plný chutí a dá se připravit s několika základními surovinami.

Ingredience:

- 300 g žampionů, nakrájených
- 2 střední pórky, dobře očištěné a nakrájené na kolečka
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup přípravy:

1. V velkém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
2. Přidejte nakrájené pórky a žampiony, osmažte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 5 minut.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snížte plamen a nechte polévku vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Přidejte smetanu, promíchejte a opět přiveďte k varu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
5. Podávejte teplou s kousky čerstvého chleba.

Tipy pro dokonalou pórkovou polévku:

- Pro více krémovosti můžete přidat více smetany nebo pro lehčí variantu ji nahradit mlékem.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat bylinky jako je tymián nebo petržel.
- Pokud máte rádi trochu pikantnosti, přidejte do polévky špetku červené papriky.
- Tuto polévku můžete servírovat s opečenými krutony nebo posypat strouhaným sýrem pro bohatší chuťový zážitek.
- Pro veganskou verzi vynechte smetanu nebo ji nahraďte rostlinnou alternativou.

Tento recept na pórkovou polévku se žampiony je snadný na přípravu a je skvělým způsobem, jak si vychutnat jednoduché, ale chutné jídlo, které zahřeje tělo i duši.