Pórková omáčka recept.
**Ingredience:**
- 2 středně velké pórky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobu
**Recept:**
1. Pórky pečlivě omyjte, podélně rozkrojte a nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
3. Přidejte nakrájený pórek a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
4. Přisypte mouku a za stálého míchání vařte další 2 minuty.
5. Postupně přilévejte zeleninový vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.
6. Omáčku přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud se nezačne omáčka zahušťovat.
7. Přilijte smetanu, promíchejte a vařte ještě 5 minut. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
8. Hotovou omáčku podávejte posypanou čerstvou petrželí.
**Tipy:**
- Pro ještě jemnější chut' můžete část z vývaru nahradit bílým vínem.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, přidejte více mouky nebo na konci vaření použijte trochu kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě.
- Tato omáčka skvěle doplňuje pečené maso, ryby nebo jen tak na talířku s vařenými brambory.
- Pokud jste milovníci sýrů, přidejte do omáčky na konci vaření hrst nastrouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra pro bohatší chuť.