Pomerančový chlebíček recept.
Ingredience:
- 2 šálky (250g) všeobecné mouky
- 1 šálek (200g) cukru
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek (240ml) čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku (120ml) rostlinného oleje
- 1/2 šálku (120ml) plnotučného jogurtu nebo kysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek (100g) rozinky nebo jemně nasekané ořechy (volitelné)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte a moukou vysypte formu na chlebíček.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
3. V jiné míse dobře promíchejte pomerančovou šťávu, nastrouhanou kůru, vejce, olej, jogurt (nebo kysanou smetanu) a vanilkový extrakt.
4. Přidejte mokré ingredience k suchým a míchejte, dokud nejsou právě spojené. Pokud používáte, přidejte rozinky nebo nasekané ořechy.
5. Těsto přelijte do připravené formy a pečte 50-60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.
6. Nechte chlebíček vychladnout v formě na 10 minut, pak ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro extra pomerančovou chuť, po upečení můžete chlebíček potřít glazurou z pomerančové šťávy a cukru moučka.
- Chcete-li zvýraznit ořechovou příchuť, můžete ořechy před přidáním do těsta lehce opražit na pánvi.
- Pokud máte rádi vláčnější chlebíček, můžete místo jogurtu použít kysanou smetanu.
- Chlebíček skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstal déle čerstvý.
- Tento chlebíček je skvělý nejen jako dezert, ale i jako bohatá snídaně nebo svačina. Vychutnejte si ho samotný, nebo s trochou másla nebo krému na šlehání.