Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku recept


Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku recept.

**Ingredience:**
- 200 g uzené makrely
- 1 hlávka česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g měkkého krémového sýra (např. Philadephia)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu

**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Celou hlávku česneku rozkrojte napůl a pokapejte olivovým olejem. Zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud česnek nezměkne.
3. Uzenou makrelu očistěte od kůže a kostí a maso rozdrobte do misky.
4. Jakmile je česnek upečený a trochu vychladlý, vymačkejte stroužky do mísy s makrelou.
5. Přidejte krémový sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
6. Pomazánku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
7. Přeneste do servírovací mísy a ozdobte nasekanou petrželkou.

**Tipy:**
- Pro extra křupavost přidejte do pomazánky nasekaná semínka (např. slunečnicová nebo dýňová).
- Pomazánka chutná nejlépe, když je lehce chlazená. Nechte ji tedy před podáváním alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Podávejte s čerstvým chlebem, topinkami nebo jako dip k zelenině.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do pomazánky trochu chilli vloček nebo kapku tabasca.