Pomazánka z mleté papriky recept


Pomazánka z mleté papriky recept.

- Ingredience

- 2 červené papriky
- 1 žlutá paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky

- Recept

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Papriky umyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte semena. Česnek oloupejte, ale nechte ho celý.
2. Papriky a česnek vložte na pekáč vyložený pečicím papírem. Papriky pokapejte olivovým olejem a posypte mletým kmínem, solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut nebo dokud papriky nezměknou a nezačnou se po okrajích lehce zbarvovat.
3. Pečené papriky nechte chvilku vychladnout, poté spolu s česnekem (který by měl být nyní měkký) dejte do mixéru nebo kuchyňského robota. Přidejte citronovou šťávu a petrželku.
4. Vše rozmixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další olivový olej pro dosažení požadované konzistence.
5. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou. Pomazánku přeneste do misky a podávejte.

- Tipy

- Pro extra kouřovou chuť můžete papriky před pečením grilovat na otevřeném ohni nebo na grilu, dokud kůže nezčerná. Poté kůži oloupejte.
- Tuto pomazánku můžete použít jako dip k zeleninovým tyčinkám, jako pomazánku na chlebíčky nebo jako základ pro rychlou omáčku k těstovinám.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do pomazánky malou červenou chilli papričku nebo trochu chilli vloček.
- Pomazánka vydrží v lednici v uzavřené nádobě 3-5 dní.