Pomazánka z cizrny recept


Pomazánka z cizrny recept.

Pomazánka z cizrny je výživná, jednoduchá na přípravu a skvěle chutná. Je ideální jako zdravá svačina nebo rychlý oběd.

Ingredience:
- 200 g uvařené cizrny (můžete použít i cizrnu z konzervy)
- 1 středně velká mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- čerstvá petržel na ozdobu

Recept:
1. Pokud používáte cizrnu z konzervy, nejprve ji dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
2. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
3. V mixéru nebo pomocí šlehače smíchejte cizrnu, nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a kmín. Mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
4. Hotovou pomazánku ochutnejte a případně dochutěte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
5. Pomazánku přeneste do servírovací mísy a ozdobte čerstvou petrželí.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do pomazánky trochu chilli papričky nebo kapku tabasca.
- K pomazánce se skvěle hodí čerstvá zelenina jako například paprika, okurka nebo cherry rajčata. Můžete ji podávat s celozrnným pečivem nebo jako dip k tortilla chipsům.
- Pro extra křupavou texturu můžete do hotové pomazánky vmíchat nasekané ořechy nebo semínka (např. slunečnicová semínka nebo dýňová semínka).
- Pokud máte větší množství cizrny, neváhejte připravit větší dávku pomazánky, protože se dobře uchovává v lednici až několik dní.