Pomazánka z červené řepy s česnekem recept


Pomazánka z červené řepy s česnekem recept.

Ingredience pro pomazánku z červené řepy s česnekem:

- 2 středně velké červené řepy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
- 100 g bílého jogurtu nebo tvarohu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Malá hrst čerstvého kopru nebo petrželky na ozdobu

Recept:

1. Nejprve pečte červené řepy. Řepy důkladně omyjte, zabalte každou zvlášť do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 1 hodinu, nebo dokud nejsou měkké. Po upečení nechte řepy vychladnout, poté je oloupejte a nakrájejte na menší kusy.

2. Oloupané červené řepy dejte do mixéru nebo kuchyňského robota. Přidejte oloupané stroužky česneku, olivový olej, citronovou šťávu nebo ocet a bílý jogurt nebo tvaroh.

3. Vše rozmixujte do hladka. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.

4. Pomazánku přendejte do mísy a nechte před podáváním alespoň 1 hodinu odpočinout v chladničce, aby se chutě spojily.

5. Před podáváním pomazánku ozdobte čerstvým koprovm nebo petrželkou.

Tipy:

- Pokud chcete pomazánku více krémovou, můžete přidat více jogurtu nebo tvarohu.
- Pro pikantní variantu přidejte do pomazánky trochu chilli papričky nebo kapku tabasca.
- Tato pomazánka je výborná na topinky, jako dip k zelenině nebo jako část zdravého oběda s celozrnným pečivem.
- Pomazánka se dá uchovávat v lednici v uzavřené nádobě po dobu 3-5 dní.