Polský velikonoční bílý boršč recept


Polský velikonoční bílý boršč recept.

Polský velikonoční bílý boršč je tradiční polévka, která se často podává během velikonočních svátků v Polsku. Tato polévka je známá svou krémovou texturou a bohatou chutí. Zde je základní recept, jak si můžete připravit polský velikonoční bílý boršč doma.

Ingredience
Kvásek z žitné mouky
Voda
Bílý kvasnicový chléb
Majoránka
Česnek
Sůl
Kořenová zelenina jako mrkev a celer
Uzené maso
Klobása
Směs nakládaného zelí, okurek a houby
Hrubá mouka
Kysaná smetana
Houby
Cibule

Recept
Začněte tím, že připravíte kvásek. Kvásek by měl stát několik dní, aby se rozvinula správná chuť a kyselost. Kvásek připravíte tak, že smícháte žitnou mouku s vodou a necháte na teplém místě fermentovat.

V hrnci přiveďte k varu větší množství vody, přidejte uzené maso a kořenovou zeleninu. Vařte, dokud maso není měkké. Poté maso vyjměte a zeleninu zahodíte.

Vodu z masa smíchejte s připraveným kváskem. Přidejte rozdrobený bílý kvasnicový chléb, který pomůže zahustit polévku.

Přidejte majoránku, rozdrcený česnek a sůl podle chuti. Nechejte polévku vařit na mírném ohni a občas promíchejte.

Mezitím na pánvi opečte nakrájenou klobásu, houby a cibuli, dokud nejsou zlatavé. Přidejte je do polévky.

Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Nakonec přidejte směs nakládaného zelí, okurek a houby. Nechejte vše prohřát.

Těsně před podáváním vmíchejte do polévky hrubou mouku rozpuštěnou ve vodě, aby se polévka zahustila. Nakonec přidejte kysanou smetanu a promíchejte.

Tipy
Pro intenzivnější chuť nechte kvásek fermentovat déle.
Polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Polévka bude ještě chutnější druhý den, kdy se chutě lépe spojí.
Dobrou chuť!