Polévka ze zelených fazolek recept


Polévka ze zelených fazolek recept.

Polévka ze zelených fazolek je lehké a zdravé jídlo, které je perfektní na letní večeři nebo jako předkrm. Budete potřebovat následující ingredience

- 500 g čerstvých zelených fazolek
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky jako petržel nebo tymián pro ozdobu

Postup přípravy je následující
1. Nejprve očistěte fazolky, odstraňte koncové části a pokud je třeba, rozkrojte je na menší kusy.
2. Oloupejte a nakrájejte cibuli na jemno. Česnek oloupejte a nasekejte nebo prolisujte.
3. Na středně velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte dozlatova, pak přidejte česnek a restujte ještě minutu.
4. Přidejte připravené fazolky a promíchejte. Po chvíli zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20 minut, než budou fazolky měkké.
5. Jakmile jsou fazolky měkké, můžete polovinu polévky rozmixovat ponorným mixérem pro hladší texturu, nebo můžete ponechat vše v kusech podle osobní preference.
6. Přidejte smetanu, osolte a opepřete a promíchejte. Vařte ještě pět minut na mírném ohni.
7. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy pro dokonalou polévku ze zelených fazolek
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu sušeného tymiánu nebo majoránky během vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do polévky trochu chilli nebo cayenne pepř.
- Polévku můžete servírovat i s krutony nebo čerstvým pečivem pro kompletní jídlo.
- Tato polévka je také vynikající jako studená, zejména v horkých letních dnech.